Вчені винайшли мутантний бактеріальний фермент, який розщеплює пластикові пляшки ПЕТ для повторного використання протягом кількох годин, передає theguardian.com. Стаття була опублікована в журналі Nature.
Фермент, спочатку виявлений в купі листяного компосту, перетворює пластикові пляшки на субстанцію, яка годиться для виготовлення високоякісних нових пляшок. Існуючі технології переробки ПЕТ зазвичай дозволяють отримати пластик, який підходить тільки для виробництва одягу і килимів.
Винахідники – французькі вчені на чолі з Валері Турньє з Університету Тулузи.
Компанія Carbios, яка стоїть за цим науковим проривом, заявила, що планує запустити переробку в промислових масштабах протягом п’яти років. Вона співпрацює з великими компаніями, включаючи Pepsi та L’Oréal, задля прискорення розвитку.
Незалежні експерти назвали новий фермент великим досягненням.
Отриманий пластик за властивостями не поступається тому, який виготовляється з нафтопродуктів, і може використовуватися знову для виготовлення пластикової упаковки, що дозволить досягти замкненого виробничого циклу.
Щороку в світі виробляється близько 350 млн тонн пластику, і близько 200 млн тонн практично відразу ж стають твердими побутовими відходами, тому що використовуються протягом короткого проміжку часу і надалі не піддаються переробці. Одна п’ята світового пластику припадає на поліетилентерефталат (ПЕТ); цей матеріал використовують для виготовлення текстилю та упаковки, переважно пластикових пляшок для води і газованих напоїв.
ПЕТ є складним поліефіром і погано піддається гідролізу через високий вміст ароматичних фрагментів терефталату. Найпоширеніший спосіб його переробки – термомеханічний. На жаль, він призводить до втрати механічних властивостей, і якість матеріалу на виході набагато нижча, ніж на початку.
Під час дослідження вчені обробляли комерційний аморфний ПЕТ різними ферментами: гідролазами ґрунтової бактерії Thermobifida fusca; кутиназою патогенного гриба Fusarium solani pisi; кутиназою LCC, отриманою з листового компосту. Вчені виявили, що LCC в 33 рази ефективніший за інші ферменти і демонструє найвищу термостабільність.