Польська компанія Biotrem почала виробляти інноваційний одноразовий посуд із пшеничних висівок, який можна з’їсти або відправити на переробку (компостування). Розробив технологію винахідник Єжи Висоцький (Jerzy Wysocki), родина якого займається борошномельною справою з початку ХХ століття.
Пласкі або глибокі тарілки можна використовувати в мікрохвильовій печі або в духовці, в тому числі як форму для запікання. Тарілки застосовуються для сервірування холодних і гарячих страв, а також супів. Використаний посуд можна з’їсти як продукт, багатий на мінерали, вітаміни і клітковину, згодувати тваринам або переробити: за 30 днів він перетвориться на добриво.
З однієї тонни висівок можна зробити 10 000 тарілок, енергетичні витрати на виготовлення 1 кг яких у 6 разів менші, ніж у процесі виробництва пластикового одноразового посуду.
На відміну від тарілок, столові прибори (виделки і ножі) їсти не можна. Вони складаються на 10% з висівок і на 90% з біорозкладного пластику, отриманого з кукурудзяного крохмалю. Джерело fixygen.ua